ForelVisverslagen

Forellenput maar dan anders

Ieder jaar in januari begint het weer te kriebelen. Over een paar maanden sta ik weer in Sommedieue met mijn kromme hengel. Diverse avonden worden gespendeerd aan het binden van de vliegen die vorig jaar goed werkte. We weten allemaal dat dat geen garantie is voor succes, maar het wekt wel vertrouwen als je vliegendoos er vol mee zit. Even bellen met mijn vader over de voorraad en of we nog nieuwe vliegen hebben ontdekt die absoluut mee moeten. En dat gaat zo door tot de tas ingepakt mag worden in begin mei.

En dan is het zover. Auto vol laden en lekker vroeg de weg op, want dan kunnen we na de lunch de eerste vis vangen. Sommedieue ligt tussen Metz en Parijs in, vlakbij het historische plaatsje Verdun in Frankrijk. Een uurtje of 6 in de auto vanaf huis. Langzaam begint het landschap zich om te vormen van de volgebouwde randstad naar open velden waar zeeën van gele bloemetjes laten weten dat we dichterbij komen. Ik kan ze al ruiken, die forellen. We rijden het laatste stukje langs de Maas, hier nog maar een klein stroompje vergeleken bij de rivier die we thuis kennen, en dan doemt de poort voor ons op. Iedere keer dat je door deze poort rijdt, dan vergeet je alle zorgen van het alledaagse leven.

De goedlachse Bruno komt met open armen en een mirabelle (plaatselijk drankje, smaakt naar spiritus) in de hand op ons af om ons welkom te heten. Naast hem de altijd vriendelijke en uitstekende kok. Samen zorgen zij ieder jaar weer voor een weekend vol ontspanning en uitstekende vangsten. Bruno runt dit kleine stukje paradijs en pacht het gebied van de gemeente. Het gebied bestaat uit 4 heel natuurlijk aangelegde meren en een rivier. Waar je de gehele dag fantastisch rond kunt struinen, op zoek naar de mooiste forellen.

We nemen vast een biertje in afwachting van wat er weer voor heerlijke lunch op tafel komt en genietend van het zonnetje lopen we alvast naar de waterkant om te zien of we een rijzende vis kunnen spotten. Dan gaat de bel. Bruno luidt daarmee de lunch in en de verschillende vissers wandelen op hun gemakje naar de lodge voor een echte Franse lunch waar wijn en uitgebreid eten niet geschuwd worden. Met een meer dan voldaan gevoel en een klein beetje dronken beginnen we met optuigen. Hengels uit de koker, reel uit zijn hoesje en de eerste vlieg kan aangebonden worden. Ieder beginnen we met de laatste vlieg die we het jaar daarvoor hebben gebruikt. Die deed het immers goed! Vaak geldt toch dat je na enkele minuten iets anders aanknoopt omdat je je realiseert dat dat geen enkele garantie geeft. Echter kon ik aanschouwen dat mijn vader met zijn tweede worp de eerste forel al wist te verleiden. Deze bleef helaas niet hangen, dus de eerste vis liet nog even op zich wachten.

Eenmaal even ingeworpen wisten we de eerste dag met z’n drieën toch een forel of 15 op de kant te trekken. Al met al een mooie eerste middag / avond. Na een wederom heerlijke maaltijd vertrokken we naar onze nachtelijke verblijven. Een kleine 10 minuten rijden en de auto kon geparkeerd worden bij de gite. Een oude boeren hoeve met eenvoudige slaapvertrekken, een herten buste aan de muur en een grote open haard waar ‘s avonds een heerlijk vuurtje brandt.
Dag twee begon al vroeg en om 8:00 uur lagen de vliegen weer in het water. Na enkele jaren van terugkeren naar dit mooie plekje weet je op een gegeven moment wel hoe het werkt en we wisten mooie regenboogforellen te vangen tussen de 35 en 50 cm met af en toe een prachtige bruine forel als afwisseling. Tegen een uur of 1 gaat de bel en is het tijd voor wederom een overheerlijke lunch vergezeld door een lekker glas wijn.

Na de lunch nog een mooi aantal forellen weten te verleiden maar tegen schemering gebeurt het. Ik werp mijn vlieg net boven een regenboog die vrij ondiep onder het oppervlakte glijdt. Uit het niets schiet er een grote schim langs de regenboog en grijpt mijn vlieg met een overgave waar je u tegen zegt. Een prachtige bruine forel van 63 cm geeft een mooi gevecht om vervolgens naast mijn hengel te poseren voor de foto. Naast regenboog forellen en prachtige bruine forellen zijn er nog andere soorten te vangen. Zo hebben we ook vlagzalmen en bronforellen gevangen. De vlagzalmen zwemmen uitsluitend in de rivier en laten zich niet gemakkelijk verleiden. Alleen mijn vader was in staat deze prachtige vissen te verleiden en daar hebben we enkele mooie foto’s van kunnen nemen.

Ook de laatste dag hebben we niet mogen klagen over de vangsten, hoewel het beduidend minder ging dan de 2 dagen ervoor. Mijn broer weet enkele mooie forellen te haken en vader en oudste zoon (ik) staan met rechte hengels te kijken. Gelukkig is deze stille periode voor ons ook niet van lange duur en kunnen we toch nog een mooi aantal vissen vangen.

Al met al een prachtig weekendje Frankrijk met een totaal van 134 vissen met 3 man. Allemaal gevangen met de vliegenhengel. Ik kan niet wachten tot het weer mei is en de hengels wederom ingepakt kunnen worden voor een fantastisch weekendje Frankrijk.

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button