SwimbaitsZelfbouw

Zelf snoek swimbait maken

Kunstaas zelf maken is een van de leukste bijkomstigheden van vissen op roofvissen. Vooral als het weer niet geschikt is om te vissen omdat het te warm is of als onze prooi zich veilig onder het ijs bevindt. Ik vind het leuk om steeds iets anders te proberen en zo wilde ik ook een swimbait maken.

Begonnen met een tekening op een stuk hardhout en die uitgezaagd met de decoupeerzaag. Dan met de vijl en rasp aan de gang om het een beetje vorm te geven en vervolgens schuren, schuren, schuren.

Snoek_swimbait_zelfbouw_1

Toen de vorm naar wens, de swimbait in 4 stukken gezaagd en steeds in het voorste stuk 2 ogen geschroefd. Aan de andere kant 2 inkepingen waar de ogen invallen en van onder een gaatje geboord tot bijna bovenin. zo kan er een metalen pinnentje van onder geschoven worden door de ogen en kan de swimbait aan elkaar verbonden worden. Ook in het eerste en 3de deel een gat van 8 mm geboord voor het lood en 2 gaten voor de ogen in de kop.

IMG_3594

Nu alles met blanke lak, in elkaar zetten en uitloden met al het ijzerwerk eraan. Wanneer de swimbait op zijn dreggen op de bodem blijft staan is hij goed uitgelood. Drogen, lood erin en de gaten dicht maken met houtvuller of zaagsel gemengd met houtlijm. Laten drogen en de gevulde gaten weer schuren om de vorm weer goed te krijgen.

IMG_3657

Als de swimbait goed uitgelood is en droog meng ik houtvuller met water en smeer de hele swimbait hiermee in. Zo kun je de groeven en oneffenheden die door het raspen en schuren ontstaan helemaal wegwerken. Wanneer de swimbait droog is, weer schuren tot het resultaat helemaal glad is.

Dan begint het leuke gedeelte, spuiten! Eerst een onderlaag van grondverf met daaroverheen witte verf. Dan zonder de buik te raken een donkergroene laag eroverheen. Vervolgens neem ik het netje waar de uien (per 2 verpakt) in komen van de supermarkt en span dit strak om de swimbait heen. Nu een gouden laag maar niet te dik. Voordat de verf droog is, heel voorzichtig, het netje weer verwijderen en nu hebben we ook schubben. Dan nog met een eerder uitgesneden sjabloon en witte lak vlekken maken op de flanken, ogen erin lijmen en dan als laatste een paar lagen epoxy.

IMG_3725

Als alle 4 de delen helemaal droog en uitgehard zijn, verbind ik ze aan elkaar met een metalen pin die net iets te kort is waardoor het uiteinde mooi aan de onderkant in het gaatje valt. Dit dicht ik af met houtvuller en een beetje epoxy. Kom er nooit meer uit!
IMG_3736

Haken erop en gaan! Met zijn 120 gram en 30 cm wel een flink stuk kunstaas om weg te zetten dus ik gebruik er stevige jerbait hengel voor.

IMG_3766

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook eens
Close
Back to top button