Vis Tips

Verantwoord omgaan met Roofvissen

Ga je beginnen met vissen op roofvissen? Dan heb je naast een hengel, een molen en kunstaas ook een aantal andere dingen nodig. Want als je die snoek of baars eenmaal aan de haak hebt, moet je er wel verantwoord mee omgaan.

Een net

Om te beginnen is het handig om erover na te denken waar je gaat vissen. Als je bijvoorbeeld de vis niet met de hand kunt landen, denk aan hoge kades, dan is een net een absoluut vereiste. Je kunt een kleine baars nog wel optillen aan de lijn maar zodra je gehaakte vis wat gewicht heeft is dat geen optie meer. Daarnaast vinden sommige beginners het nog een beetje onwennig om een snoek te pakken met de hand. Zeker als je de kieuwgreep (hierover later meer) nog niet helemaal beheerst en een snoek gaat spartelen, dan kan deze nog wel eens op de harde kade terecht komen. Dus play it safe en neem een net mee als je gaat roofvissen. Zeker in het begin.

Een goed net kopen kun je hier doen

Onthaakmat

Dan komen we weer terug bij die harde kade. Vis je in de polder, dan kun je een snoek best in het gras leggen om hem te onthaken. Liefst nat gras. Maar zodra je geen gras ter beschikking hebt, dan is een onthaakmat toch wel erg handig en vele mate beter voor de vis. Onthaakmatten hoeven helemaal niet duur te zijn, dus investeer daar zeker in voor het behoud van de vis. Ikzelf gebruik er een van 15 euro die ik makkelijk op mijn rugzak kan binden.

Een onthaakmat vind je al onder een tientje via deze link

Onthaak tangen

Dan ligt je net gevangen snoek op de onthaakmat en dan… Nu moeten die haken weer uit de bek verwijderd worden, zonder de vis schade toe te brengen. Veel te vaak zie ik nog mensen langs het water die denken dat gewoon trekken de oplossing is, met als gevolg dat er grote gaten in de bek komen of nog erger, men kieuwbogen kapot trekt. In de meeste gevallen is dat een doodvonnis dat langzaam wordt voltrokken, dus doe dat vooral niet! Een nieuwe dreg kopen weegt in geen enkel geval op tegen het welzijn van de vis, dus lukt het niet, gewoon afknippen die haak.

Maar wat heb je dan nodig aan tangen? In ieder geval een goede tang waarmee je ver in de bek kunt en de haak goed kunt vastpakken om deze te verwijderen en een goede kniptang waarmee je de dreggen die je gebruikt kunt doorknippen als deze bijvoorbeeld in de kieuwbogen vast zitten. Zonder deze 2 stukken onthaak gereedschap kunt je eigenlijk niet op pad.
Voor de echte beginners is het ook zeker aan te raden om eerst een paar keer te gaan vissen met een ervaren roofvisser. Die kan je dan de fijne kneepjes van het onthaken en de kieuwgreep leren. Je kunt er van alles over lezen maar het voor je zien, is altijd beter.

Wil je een goede onthaaktang kopen, kijk dan eens hier

onthaaktangen-2

Foto maken

Natuurlijk moet de gevangen vis even poseren voor een mooie foto. Denk er echter wel aan dat je hier niet te lang over doet. Vissen (de meeste althans) halen zuurstof uit het water en niet uit de lucht. Hoe langer jij erover doet, hoe zwaarder de vis het heeft, dus snel een foto en weer terug. Ook is het aan te raden om zelf even door je knieën te gaan. Als je de vis dan laat vallen heeft hij veel minder ver te gaan voordat hij de grond raakt. Dus knielen en liefst boven de onthaakmat. Je ziet karpervissers dit ook altijd doen omdat een karper geen ingebouwd handvat heeft maar ook voor roofvissen is het gewoon de beste manier.

Vis terugzetten

Als je deze site leuk vind, dan ga ik ervan uit dat je aan catch-and-release doet en alles netjes terugzet. Maar ook hier kun je nog wel het een en ander verkeerd doen. Gooi de vis ook niet gewoon in het water maar zet hem met beleid terug. De net gevangen vis heeft hard gevochten om niet op de foto te hoeven en heeft daarbij veel energie verspeelt. Geef de vis dus even de tijd om bij te komen en ondersteun hem daarbij. Het kan helpen om de vis van voor naar achter heen en weer te halen in het water. Dan stroomt het water langs de kieuwbogen en kan hij daar de zuurstof beter uithalen. Je voelt vanzelf als de staart begint te slaan dat er voldoende kracht is om weg te zwemmen, dan laat je pas los.

Tot slot

Als je bovenstaande adviezen ter harte neemt kun je verantwoord op pad om de snoeken, snoekbaarzen en baarzen achterna te gaan, dus ik wens je veel succes aan de waterkant.

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button