Gesloten tijd voor roofvis
De gesloten tijd is weer voorbij en we mogen weer volop aan het hengelen! Maar wanneer mag je nu wel en wanneer mag je niet op roofvis vissen. En in dit geval vallen onder die roofvis de snoek, snoekbaars en baars.
2 gesloten periodes
In het voorjaar gelden er 2 gesloten periodes. Voor snoek geldt namelijk dat er vanaf 1 maart een terugzetplicht is. Dat houdt in dat je wel met kunstaas, een dode aasvis of stukje vis mag vissen, je moet alleen alle gevangen snoeken terug zetten in hetzelfde water als waar ze uit komen. Snoekbaars en baars, mits boven de minimum maat mogen wel mee voor in de pan.
Gesloten tijd aassoorten (en vissoorten)
Vanaf 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei, begint de gesloten tijd voor aassoorten. Dan mag er niet gevist worden met kunstaas, dood aas of een stukje vis. Gedurende deze periode is het ook verplicht om iedere gevangen snoek, snoekbaars en baars terug te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het vissen met een worm, dan vang je gemakkelijk nog baars. En dat mag, je moet ze alleen terug zetten.
Nationale Hengeldag
Op de laatste zaterdag van mei is het Nationale Hengeldag en einde van de gesloten tijd voor roofvis. Dan mag er weer overal mee gevist worden en is het weer toegestaan bovenmaatse vissen mee te nemen.
Afwijkende vergunningsvoorwaarden
In veel water is het überhaupt niet toegestaan om snoek mee te nemen, ongeacht of ze bovenmaats zijn. Wil je dit toch doen, lees dan de voorwaarden van de visrechthebbende goed door. Wat mij betreft gaat iedere vis netjes terug maar ieder zijn ding natuurlijk. Daarnaast kan het zijn dat de stek die je op het oog hebt een langere gesloten tijd heeft. Ook dat is een goede reden om even de voorwaarden in de gaten te houden. Meer weten? Download op deze pagina de landelijke lijst van viswateren om de voorwaarden te lezen.
Dus allemaal naar de waterkant en veel succes.