PlatvisVisverslagenZeebaars

Zeebaars vissen op Texel

Waar is de Zeebaars?

Afgelopen vrijdag weer een dagje naar Texel geweest om op het strand te vissen, water is 19 graden dus er zal nu wel zeebaars zijn, toch? Vol goede moed en met een emmer vol met zagers de boot op en naar het strand bij de Cocksdorp. Toegegeven, de wind in de rug en weinig stroming maar toch een dag met minder actie dan verwacht.

Hoog water

Bij aankomst stond het water hoog en was net weer terug aan het trekken. Hengels optuigen en de eerste beaaste haken te water laten. We waren met z’n vieren dus er moest toch iets gebeuren. Al snel beginnen de eerste toppen te schudden en binnen korte tijd komen er 7 mooie platvissen op de kant. Allemaal net onder de maat en zelfs eentje van nog geen 5 centimeter, vals gehaakt.

zeebaars_1_20160819

Dan valt het stil

Na de eerste twee uurtjes met toch best wat actie valt het helemaal stil. Gelukkig is het mooi weer en kunnen we genieten van het zonnetje maar vis aan de haak, ho maar. De krabben feesten wel, want de haken zijn iedere keer bij controle helemaal kaal gevreten. In de loop van de dag rond een uur of 16:00 als het water net weer omhoog begint te komen verdwijnt ook het zonnetje achter de wolken en wordt het wat grijzer.

Opkomend water is toch beter voor zeebaars?

Geen idee, iedereen zegt daar iets anders over maar wat je veel leest is dat het laatste uur voor en 2 uur na hoog water de beste tijd is. Ik werp mijn hengel voor de zoveelste keer in, precies bij de kop van een zandbank in de mui en wacht.


Daar is de eerste Zeebaars

Nog geen 3 minuten nadat mijn hengel in de steun staat, begint deze hengel te stuiteren. Dat moet zeebaars zijn, eindelijk! Ik sla aan en voel direct dat ik niet meer zo zeker ben van de zeebaars. Het voelt niet echt zwaar. Toch voel ik meer weerstand dan bij de gemiddelde platvis en zie dan mijn lood naar rechts zwemmen, toch zeebaars(je). En ja hoor, een kleine zeebaars komt het strand op. Het is een zogenaamde scholenbaars dus snel nieuwe zagers en zelfde plekje opzoeken. Iedereen is weer vol in paraatheid en de aandacht voor de hengeltoppen verscherpt.

zeebaars_2_20160819

Toch geen zeebaars meer

Helaas blijven alle hengeltoppen de rest van de dag stil, op de deining van de golven na. Het begint nu ook een beetje te regenen en we besluiten de dag maar af te sluiten en in te pakken. We wandelen over het strand terug naar de auto, even een hapje eten bij die strandtent en dan terug naar de boot.

Een heerlijke visdag maar waar zijn toch die zeebaarzen? Vorig jaar, zelfde strand, halve dag vissen en ruim 15 baarzen gevangen. Gaat het echt zo slecht met de zeebaars? Of lag het aan de wind en de stroming? Laten we hopen dat laatste…

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button