Zelf onderlijn maken voor kunstaas vissen
Zelf je onderlijnen maken is natuurlijk iets wat bijna iedere ervaren roofvisser doet. Maar het delen van de manieren waarop je het doet, heeft voor iedereen zin. De beginners leren een manier hoe je zelf een onderlijn moet maken en de meer ervaren visser kan altijd zijn manier nog verbeteren.
Wat heb je nodig om zelf een onderlijn te maken:
- Wartel
- Speld (wartel)
- 2x Sleeve
- Kniptang
- Sleevetang
- Stalen onderlijn materiaal. (Ik gebruik altijd gecoat staaldraad. Maar je kunt bijvoorbeeld ook titanium of fluorocarbon gebruiken.)
In dit voorbeeld doen we er ook een klein spinnerblaadje op, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Hoe begin je met zelf onderlijn maken voor kunstaas vissen
Stap 1:
Knip een stuk staaldraad af op de gewenste lengte. Houdt er rekening mee dat het eindresultaat nog wel een stukje korter wordt. Mijn voorkeur gaat uit naar een stuk van ongeveer 40 cm.
Stap 2:
Steek nu eerst een sleeve op de draad en vervolgens je wartel.
Stap3:
Steek de draad terug in de sleeve. Zorg dat je nog een grote bocht over hebt.
Stap 4:
Steek de draad wederom terug door de sleeve (3de keer) en laat deze een heel klein stukje uitsteken aan de andere kant.
Stap 5:
Trek nu de kleine lus aan door aan de grote te trekken en zorg dat er een heel klein lusje blijft uitsteken uit de sleeve.
Stap 6:
Trek nu de andere lus aan door aan de draad te trekken, totdat het lusje de gewenste grootte heeft.
Stap 7:
Knijp nu met de sleevetang de sleeve dicht. Als je aan 1 kant allemaal tandjes ziet in de sleeve, dan zit je goed.
Stap 8:
Herhaal het hele bovengenoemde proces aan de andere kant, maar gebruik nu de speltwartel i.p.v. de gewone wartel. Je kunt ook nog 2 kraaltjes en een spinnerblaadje op de draad rijgen voor extra beweging, maar dat is niet nodig. Dit werkt vooral goed in troebeler water.
En klaar ben je. Zelf onderlijn maken voor kunstaas vissen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze onderlijnen heb ik al heel wat snoeken op de kant kunnen krijgen, dus ik durf wel te zeggen, succes verzekerd.
Let op! De sterkte van zowel je staaldraad als de wartels en spelden moet je wel goed afstemmen op het kunstaas en water waar je vist. Zo kun je in de polder vaak wel uit met wat lichter materiaal maar ga je groot kunstaas op groot water vissen, zorg dan dat je goede zware wartels gebruikt, liefst met een cross Lock (zoals in bovenstaand voorbeeld)