SnoekSnoek tipsVis TipsVisverslagen

Snoeken op het Spaarne

Snoeken op het Spaarne

Een van mijn favoriete plekken om te snoeken is op het Spaarne bij Haarlem. Het is geen gemakkelijk water maar er zit volop snoek, snoekbaars en baars. Je moet alleen de meters maken. En als je mazzel hebt kun je tijdens het snoeken op het Spaarne zelfs meervallen vangen. Overigens wel een uitzondering. Zo heb ik in al die jaren slechts een aanbeet gehad van een substantieel meerval. En die heb ik niet eens in de boot gekregen. Daarentegen heb ik er ook nooit gericht op gevist.

Waarom het Spaarne? Dat is een beetje uit mogelijkheden ontstaan. Ik heb altijd rondom Haarlem gewoond en vanaf kleins af aan is het een water waar ik op verschillende soorten heb gevist. Toen mijn vader een boot kocht, werden ineens vele plekken bereikbaar die altijd buiten bereik lagen vroeger. Ik ben weer helemaal opnieuw het snoeken op het Spaarne aan het ontdekken en leren over dit water, maar nu vanaf de andere kant.

snoeken op het spaarne

Waar ga je snoeken op het Spaarne?

Tussen de Mooie Nel en de aansluiting met de Ringvaart en alle tussenliggende zijvaartjes en plasjes is een mooi stuk om te snoeken. Meestal trollen we hier, om zo de meters te maken. Bruggen, woonboten en plasjes als de Schouwbroekerplas worden dan met wat meer precisie trollend en werpend uitgevist. Hier worden dan ook de meeste aanbeten verzilverd. Er is in het Spaarne niet echt een vaargeul. Het loop geleidelijk van langs de kant +/- 1,5 meter naar een meter of 4 á 5 in het midden. We trollen dan over water tussen de 3 en 5 meter. Een beetje zigzaggen om te ontdekken op welke diepte ze liggen kan dan in eerste instantie wel helpen. In de zomer loont het ook zeker de moeite om de plompen bedden uit te gooien met weedless kunstaas.

Snoeken op de Schouwbroekerplas

De Schouwbroekerplas is een ander verhaal. Daar zijn mooie taluds te vinden en een grillige bodem op sommige plekken. Daarnaast loopt de brug naar Schalkwijk precies over dit plasje waardoor er ook pijlers van die brug in het midden van de plas staan. Deze structuur in het water heeft ook zo zijn aantrekkingskracht op zowel prooi- als roofvis. Het is hier niet veel dieper dan 6 meter en ook hier vind ik de snoek meestal tussen de 2 en de 4 meter, rond de oneffenheden in de bodem. Dit plasje is ook erg in trek bij karpervissers, dus je moet wel altijd even goed uitkijken dan je geen piepers doet gillen als je hier rondvaart.

snoeken op het spaarne

Waarmee snoeken op het Spaarne

Het lijkt een cliche te worden maar de ervaring leert toch, groter is beter. Rubbers en pluggen richting de 30 cm hebben bij mij de voorkeur. Voorbeelden zijn Bulldawgs, Real Eels en 3D Line Thru Roach van Savage Gear en verschillende grote 25 en 30 cm Shads van bijvoorbeeld Westin of Spro. Wil ik ook de baarzen en snoekbaarzen verleiden, dan ga ik liever een stuk kleiner met Salmo Hornets (6cm) voor het trollen of Spro zander pro shads voor het vertikalen.

Ook op zoek naar dit kunstaas, je vind ze hieronder:snoeken op het spaarne

Rondje Haarlem

Het Spaarne kun je ook onderdeel laten zijn van een rondje Haarlem snoeken. Begin op het Spaarne en beweeg je noordwaarts richting de Mooie Nel. Steek de Mooie Nel over en vervolg je weg naar beneden door de Binnen Liede overgaand in de Buiten Liede. Daarna verder over de Ringvaart naar het zuiden en later richting westen. Onderweg naar de aansluiting met het Spaarne kom je nog langs de Molenplas, zeker de moeite waard om even over te varen. Met dieptes van meer dan 10 meter een watertje dat al voor menig grote snoek heeft gezorgd. Ga je verder over de ringvaart richting het westen, dan komt je vanzelf weer op het Spaarne uit en is je rondje compleet.

Kortom Haarlem en omstreken beschikken over genoeg water om te ontdekken. Met als centrale verbinder, het Spaarne. Van hieruit kun je alles ontdekken en hele mooie snoeken vangen.

Succes en wellicht tot ziens aan de waterkant!

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Back to top button