SnoekVisverslagen

Vliegvissen op snoek in Rügen

Wadend snoeken in een prachtige omgeving

Vliegvissen op snoek in Rügen

We hadden het helemaal gepland, we gingen eindelijk een week wadend vliegvissen op snoek in Rügen in november 2020. Maar toen kwam Corona. Tot het laatste moment was het spannend of we wel of niet konden vertrekken want de regels werden scherper en scherper. Tot vlak voordat het zou gebeuren het duidelijk werd dat Nederlanders niet meer gewenst waren in Duitsland. Helaas, 2020 was niet het jaar dat we naar Rügen gingen. Maar, we plande gewoon voor het jaar erop en in november 2021 was het dan zover. We gingen vliegvissen op snoek in Rügen!

Na een 8 uur durende trip kwamen we aan in ons gezellige vakantiehuisje in Juliusruh, vlak bij Breege. In november een uitgestorven vakantiedorpje vergelijkbaar met Zandvoort. Lekker eten, alle hengels in gereedheid brengen, biertje drinken en niet te laat naar bed. Morgen zou dan de langverwachte dag worden dat de eerste snoeken het moesten ontgelden.

vakantiehuisje Rügen

De eerste dag op zoek naar snoek in Rügen

De volgende morgen werden vol goede moed de waadpakken aangehesen en de hengels in de auto geladen. We hadden van tevoren al wat stekken gezocht en de eerste lag slechts 2 minuten van het huisje af. Tussen het iconische riet door kruipend zie je dan voor het eerst de uitgestrekte Bodden voor je. Het was windstil dus dat is een machtig gezicht. Helaas zonder gids, ervaring en ideeen hebben we de eerste dag stek na stek te ondiep staan vissen. En op 1 aanbeet van een klein snoekje dat niet gevangen werd, hebben we geen snoek gezien. Maar… we waren hier om te vliegvissen op snoek Rügen en dat is wat we gingen doen.

Vlak water in Rügen

Die avond hebben we alle bronnen aangebroken die we konden bedenken en kwamen daarmee tot de conclusie dat je echt wel een stuk verder de Bodden op mag wandelen om de snoek te zoeken. Dus het plan voor de volgende dag. Lopen tot minimaal je middel en zorg dat je groen op de bodem ziet, geen zand.

Dag 2, de wind was terug

De tweede dag begon al niet best, 1 van ons was ziek en kon niet mee. Dus met zijn tweeën dan maar het water op. De wind was flink harder gaan waaien en het was behoorlijk koud geworden. We hadden veel vertrouwen in de stek bij het huisje dus daar gingen we wederom het water in. Dan waren we ook mooi dichtbij voor als er assistentie was vereist door de zieke. Dit keer zou het lukken. Niet te snel denken ik ga vissen maar een wandeling van bijna een half uur tegen de wind in de Bodden op. De golven waren behoorlijk en de lijnbasket liep constant vol door de golven. De streamer waar ikzelf altijd naar terug pak als niet anders, zelfs zwart, niet werkt is roze. Dus die roze flamboyante streamer eraan en gooien tot je armen pijn doen.

We vissen langzaam een heel stuk uit richting een klein eilandje en dan ineens gebeurt het, mijn lijn wordt door mijn vingers getrokken en de eerste ‘echte’ aanbeet is een feit. Een prachtige Oostzee snoek van rond de 80 centimeter is kan geland worden en ik voel de moed uit mijn koude waadschoenen omhoog kruipen naar waar hij hoort. Ons research heeft zijn vruchten afgeworpen! We besluiten even te gaan lunchen en op te warmen en besluiten direct daarna weer terug te keren naar deze stek.

Prachtig getekende snoek

Na de lunch weet ik nog een mooie snoek, iets kleiner dit keer, te vangen op diezelfde roze vlieg maar er gebeurd helaas verder niets meer. De vingers zijn alle gevoel verloren en we gaan terug lopen naar de kant. Mijn broer geeft nog niet op en doet onderweg hier en daar nog een worp en dat blijkt niet zonder succes want ook hij weet een mooi snoekje te foppen met een rood witte streamer. Ok dus zo moet het, vliegvissen op snoek in Rügen. We denken de formule te hebben gevonden.

Vliegvissen in Rügen
snoek in Rügen

Dag 3, een illusie rijker

We besluiten vandaag een andere stek aan te doen die door meerdere mensen is aangeraden en stappen vroeg in de auto. We weten nu hoe het moet en de wind is weer iets minder dus komen vol goede moed aan op de volgende stek. In het water gestapt blijkt dat hier de boden een stuk sompiger is dan op de eerdere stekken en het is dubbel zo zwaar om vooruit te komen. Je hele schoen verdwijnt erin. Na een stevige wandeling door het water besluiten we de vliegen nat te maken en beginnen te werpen. En wie zegt dat de zeeforel de vis van 1000 worpen is heeft het compleet mis, voor ons was het vandaag de snoek. We proberen open water, langs het riet en alles ertussen in. Geen enkele aanbeet weten we te ontlokken. Het wil niet lukken.

Een beetje ontdaan besluiten we dan toch maar weer naar de stek van de dag ervoor te trekken maar helaas ook hier wil het niet lukken vandaag. Wat doen we verkeerd?

het iconische riet
Vlieghengels klaargemaakt

Dag 4, de laatste dag vliegvissen op snoek in Rügen

Ken je dat gevoel dat je laatste dag aanbreekt van een visvakantie en dat je weet dat het vandaag moet gebeuren. Dat had ik heel erg deze dag maar toen ik de gordijnen open deed zakte de moed wederom terug in mijn waadschoenen. De bomen op het gezellige boshuisje leken wel rietstengels in de wind. Het was nu al windkracht 5 en dat zou in de loop van de dag oplopen naar windkracht 7. Stel je voor dat je staat te vliegvissen op open zee met windkracht 7 in je nek. Dan wordt wat vandaag.

Maar… we laten ons niet ontmoedigen en na het ontbijt springen we in de auto. Op zoek naar een stek die om wat voor reden dan ook enigszins uit de wind ligt. Even de windrichting checken, Google maps erbij en we hebben een plek gevonden, denken we. Aangekomen op de nieuwe stek blijkt ook hier de wind behoorlijk te waaien en we komen een vliegvisser tegen die net het water uit komt. Even een babbeltje maken natuurlijk en polsen hoe het hem vergaan is. Blijk dat deze heer, met heel wat meer Rügen ervaring dan wij, ook niets heeft gevangen de hele week. Zou het dan toch niet aan ons liggen. Een gevoel van opluchting bekruipt me, je gaat toch een beetje aan jezelf twijfelen na zulke dagen.

Maar genoeg geluld, het water in. Je moet een beetje creatief werpen maar het lukt om de streamer weg te krijgen. Helaas blijkt na 2 uur ploeteren dat het ook vandaag geen dag van aantallen zou worden. Vliegvissen op snoek in Rügen is helemaal niet makkelijk. We gaan terug naar de auto en proberen een andere stek. Ook hier hebben we goede verhalen over gehoord en na wat zoeken en een offroad tripje door het bos komen we aan op de volgende stek. Prachtig maar vol in de wind. En deze is inmiddels aangetrokken to windkracht 6. Met golven klotsend tot bijna in mijn waadpak gaan we meter voor meter vooruit het water in. Het is met de wind meewerpen of niet werpen dus de keuze voor richting is wat beperkt. De stripmand loop onmiddellijk vol en dat maakt het lopen er niet makkelijker op. Werpen, werpen, werpen maar helaas willen de snoeken gewoon niet. We gaan zeker een uur zo door en komen tot de conlcusie dat we inmiddels met windkracht 7 te maken hebben. Moeten we niet gewoon terug en een biertje gaan drinken. Dit lijkt inderdaad het beste idee en we besluiten het vliegvissen op snoek in Rügen tot een einde te brengen.

Vliegvissen in windkracht 7

Eens maar nooit meer? Zeker niet!

We hebben in 4 dagen bijzonder weinig gevangen maar dat hebben we gedaan in een machtige omgeving op een fantastische manier. We hebben een fantastische week gehad met goed gezelschap, goed eten, een paar vissen en bijzondere ervaring rijker. Er is een quote die ik graag mag aanhalen.

Many men go fishing all their life, without knowing it’s not fish they are after

Dus 2022 zal er zeker weer een tripje gemaakt worden naar Rügen. We zijn alweer aan het plannen voor komende winter met alle goede hoop op een succesvollere week vliegvissen op snoek in Rügen.

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Back to top button