PlatvisVisverslagen

Texel, strandvissen op platvis

Nu de gesloten tijd is aangebroken, kunnen de snoekhengels even de kast in. Maar we stoppen natuurkijk niet met vissen. Integendeel. Sinds kort ben ik wat meer gaan kijken naar wat de zee te bieden heeft. Ik heb een lichte voorkeur voor vliegenhengels en laten we nu net een fantastische sportvis langs onze eigen kust hebben, die met de vliegenhengel te bevissen is. De zeebaars. Nu hoor ik je denken, maar die is er toch nog niet? Nee, dat klopt. En daar gaat dit verslag dan ook niet over. Meer een voorproefje op wat komen gaat, want deze zomer zal ik me gaan toeleggen op de zeebaars, en dan vooral met de vliegenhengel.

Terug naar het verhaal. Strandvissen op platvis, niet zo’n stoere maar zeker een roofvis die zelfs aan de lange, dikke strandhengel best wel sport kan geven.

Afgelopen zaterdag was de afspraak. We nemen de boot naar Texel en gaan een dagje strandvissen. Vorig jaar november hadden we nog een zeer succesvolle dag in de Cocksdorp met 15 vissen in een paar uur, dus maar weer hetzelfde strand gepakt. Veel stroming, en een mooi leeg strand dachten wij. Niets was minder waar. Het was prachtig weer, er stond weinig stroming en de zandbanken ware gigantisch met daar tussenin piepkleine muien. Niet ideal zou je zeggen, en dat klopt. Maar we waren toch helemaal naar Texel gegaan dus vissen zouden we.

Rond laag water hengels optuigen en 3 dikke zeepieren leren zwemmen. Nu waren we met 2 beginners en 1 ervaren strandvisser. En die laatste wist zijn strandhengel, die al jaren trouwe dienst had verleend, in de eerste worp geheel doormidden te gooien. En dat zonder iets geks te doen. Een hele zure appel aan het begin van de dag. Gelukkig had ik, als ervaren hengelbreker, een reserve hengel meegenomen en konden we toch allemaal vissen.

Ook een nieuwe hengel nodig? Klik hier voor Zee hengels

strandvissen_texel_2

Ondanks de mindere condities, althans voor ons beginners, duurde het niet lang voordat ik een aanbeet kreeg. Niet veel later kon ik een piepklein scharretje boven water halen en de grappen over postzegels lieten niet lang op zich wachten. Dat ik uiteindelijk met een topscore van 3 toch ver boven de 2 maal 1 postzegel uit zou steken, was toen nog niet voorzien.

Voordat we een paar keer achteruit verhuisd waren en het dood tij werd, hadden we alle drie 1 postzegel in de vorm van een kleine schar op onze naam staan. Hengels maar even in de auto gelegd om, onder het genot van een biertje, te genieten van een biefstukje en sate. Ja, het goede leven is wel het goede leven.

strandvissen_texel_1

Na de uitgebreide lunch de hengels weer opgesteld maar nu bleek het wel erg ver om over de eerste zandbank heen te gooien. Ik kreeg mijn aas met alle wil van de wereld niet over dat ding heen. Dus maar in de eerste zwin gevist. Deze werd echter met het teruglopende water steeds ondieper, maar toch net niet ondiep genoeg om doorheen te waden op je laarzen. De middag leek dus geen succes te worden. En dat bleek te kloppen. Ik wist als enige nog een mooie schol op de kant te krijgen maar daar was de dag wel mee voorbij.

strandvissen_texel_4

Ondanks de matige vangsten een heerlijke dag strandvissen op Texel. Mooi weer, goed gezelschap en de hele dag in de buitenlucht. Meer kun je toch niet wensen? Of toch…, ja iets vaker een kromme hengel was mooi geweest.

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook eens
Close
Back to top button