Meerval tipsOverigRoofblei tipsSnoek tipsSnoekbaars tipsVis TipsZelfbouw

Levende aasvissen thuis bewaren

Levende aasvissen thuis bewaren

We weten allemaal denk ik wel dat verse aasvissen het beste werken. Maar we weten ook hoe lastig het is om op het laatste moment, voldoende aasvissen te vangen. En daarbij komt natuurlijk, dat je op je snoekdag zo snel mogelijk je beaasde haken te water wilt laten. Nu is er een eenvoudige manier hoe je levende aasvissen thuis bewaren kunt. Je kunt, als je even een uurtje over hebt, wat aasvissen vangen en dan levend thuis bewaren tot de dag dat je gaat snoeken. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je met DOOD aas vist, dus het levend bewaren is puur bedoeld voor het vers houden van de aasvissen.

Waar bewaren

Voorns houden niet van grote temperatuur schommelingen dus als je de mogelijkheid hebt, zet dan je aasvissen systeem in een schuur of garage. Heb je die mogelijkheid niet, zorg er dan voor dat je een plekje in de tuin vind waar ze niet in de zon staan. Of bouw een afdakje waaronder je je aasvissen bewaard.

De setup voor levende aasvissen thuis bewaren

Eigenlijk is iedere container waarin je water kunt doen goed. Wel is het zo dat, hoe meer liters je systeem heeft, hoe stabieler de water kwaliteit is en hoe beter je aasvissen het doen en hoe meer je er kunt bewaren. Er zijn mensen die de ruimte hebben voor 1500 liter systemen en die kunnen ook meer aasvissen bewaren.

Ikzelf maak gebruik van een 100 liter systeem wat prima werkt voor 10 aasvissen langere tijd en tot wel 30 aasvissen voor korte tijd. Van die 100 liter is ongeveer 60 liter zwemwater en 40 liter filtratie. Ik maak gebruik van 2 specie kuipen. Een ronde voor de vissen en een rechthoekige voor de filter. Deze staan boven elkaar. Filter boven en aasvissen onder. Ik pomp het water uit de aasvissen bak naar boven in de filter. Hier gaat het water door een aantal filter materialen om aan de andere kant weer in de aasvissen bak te stromen. Een luchtpompje is ook een must. Deze zorgt ervoor dat het water voorzien is van voldoende zuurstof.

Wat heb je nodig om levende aasvissen thuis te bewaren

Ik zal hier een overzicht geven van wat ik gebruik. Natuurlijk kun je het helemaal aanpassen naar je eigen situatie. Houdt er rekening mee dat de capaciteit van je pomp voldoende moet zijn om al het water minimaal 3x per uur rond te pompen. Meer is altijd beter.

Dus heb je een systeem van 100 liter zoals ik, dan moet je minimaal een pomp gebruiken van 300L/H. Ik zelf gebruik een pomp voor 500L/H, just in case.

Vergeet ook niet om de bak, waar de vissen in zitten, af te dekken. Niets is zo jammer als bij je aasvissen bak te komen en te ontdekken dat de helft eruit is gesprongen. Ikzelf gebruik de lichte, doorzichtige geribbelde dakplaten die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Deze zijn makkelijk op maat te knippen met een goede schaar en laten ook licht door. Daarnaast zorgen deze voor minder verdamping van water. Om die reden heb ik er ook een op de filter liggen. Een net werkt bijvoorbeeld ook, maar dan heb je meer last van verdamping.

Materiaal lijst

  • Specie kuip rond 65 liter
  • Specie kuip rechthoek 45 liter
  • Opvoerpomp / vijverpomp (minimaal 300/h)
  • Aquarium slangen
  • Filter watten
  • Filter matten
  • Biologisch filtermateriaal: keramische pijpjes, bioballen, lava stenen, etc.
  • Doorvoer (voor het overstromen van filter naar aasvissen bak)
  • Luchtpompje voor vijver of aquarium
  • Doorzichtige plastic dakplaat

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook eens
Close
Back to top button