Vis Nieuws

Zeeforel verkocht op de markt

Zeeforel verkocht op de markt

22 november stond er in de krant dat er op de Nederlandse markten Nederlandse zeeforellen en zalmen te koop zijn. Nu weten we allemaal dat dit beschermde trekvissen zijn, waarvoor een terugzetplicht en verkoopverbod geldt. Maar ja, “Een goede zalm gooi je toch niet terug?”

Nederland knijpt oogje dicht

Waar onze omringende landen miljoenen euro’s investeren om de zalm en zeeforel terug te krijgen in de rivieren waar ze ooit thuis hoorden, knijpt Nederland een oogje dicht als het gaat om wetshandhaving.

Beroepsvisserij frustreert terugkeer zeeforel

De overlevingskans voor een zeeforel die in een staand wand terecht komt is nul. Dus ja moeten ze dan de dode vissen teruggooien of meenemen en verkopen. Ergens zou je het bijna begrijpen…
Maar deze verboden praktijken moeten stoppen. Deze specifieke beroepsvisserij frustreert uiteindelijk de terugkeer van deze prachtige vissen en miljoenen aan investeringen komen zo via de markt voor een paar euro op de Nederlandse eettafels terecht.

De goede kant op, of meer polderpolitiek?

Gelukkig is de Nederlandse overheid eindelijk een beetje in beweging aan het komen door passages aan te brengen in barrières als de Haringvlietdam en de Afsluitdijk, wat ervoor moet zorgen dat de vissen weer stroomopwaarts kunnen zwemmen. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we tegelijkertijd geen vergunningen zouden afgeven om bij en in de mondingen van de rivieren en voor de Afsluitdijk je staand wand neer te zetten. De zeeforel en de zalm mogen landinwaards zwemmen, maar alleen als ze ertussendoor kunnen komen.

Ik hoop dat de Nederlandse overheid het licht gaat zien, voordat het echt te laat is en we de zeeforel helemaal niet meer terug vinden langs de Nederlandse kust. Het zou toch zonde zijn als we de zeeforel niet kunnen doorgeven aan de volgende generatie.

Wil je het gehele artikel teruglezen? Klik hier

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button