Vis Nieuws

Zeebaars bestand verder terug in 2016?

Nieuwe regels voor Zeebaars

Voor 2016 zijn er door de EU nieuwe zeebaars maatregelen genomen die de recreatieve sector wat extra limieten oplegt. Zo mogen de zeebaarzen, gevangen in de eerste 6 maanden van het jaar, uitsluitend terug het water in en mag je geen enkele vis houden voor consumptie. Voor de 2de helft van het jaar (vanaf 1 juli) geldt, dat je maximal 1 zeebaars in je bezit mag hebben. Daarbij is de minimum maat opgetrokken van 35 naar 42 centimeter.

regels beroepsvisserij

De beroepsvisserij mag helemaal geen zeebaars vangen in de eerste helft van het jaar. Daar zijn echter enkele uitzonderingen op. Zo mag de kleinschalige beroepsmatige zeebaars visserij, die vissen met handlijnen en staand wand, wel gewoon vissen in de beste zeebaars maanden. Deze hebben alleen een gesloten tijd in de maanden februari en maart. Maar goed, dan vang je ze toch zelden boven de minimum maat. Daarnaast mogen ze ook nog eens 300 kg meer vangen dan voorheen. (van 1000 naar 1300 kg) Lees hier meer over bij Sportvisserij Nederland

Bestand nog verder terug?

Lang verhaal kort. De benodigde maatregelen om de zeebaars te behouden voor de toekomst zijn er niet gekomen. Uitsluitend de recreatieve visserij wordt aangepakt en de partij die het meest voor grootschalige vissterfte zorgt krijgt eigenlijk vrij spel. Belangrijk gegeven is nog dat de staand wand vissers ook nog eens veel zeeforel vangen die zelden levend terug gezet kunnen worden. Een vis die helemaal niet gedood mag worden in Nederland en dus doelloos sterft.

Tot slot

Ik hoop maar dat wij sportvissers in ieder geval de zeebaarzen (en zeeforel) terug zetten en er verantwoord mee omgaan. Dan doen wij in ieder geval niet mee aan het uitsterven van deze fantastische sportvis.

Veel succes aan de waterkant en dat de lijnen maar goed strak mogen staan.

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button