BaarsBaars tipsVis TipsVisverslagen

Baars vissen in de stad, altijd prijs!

Baarzen in de stad

Wil je baarzen vangen zijn er genoeg plekken waar je dat kunt doen. Deze groene stekelige vissen zijn wijd verspreid en je kunt ze ongeveer overal vangen, als er maar water is. Mijn voorkeur gaat echter uit naar baars vissen in de stad.

Ik woon zelf net buiten het centrum van Alkmaar. Daar kun je in de vele grachtjes die allemaal in verbinding staan met het Noord-Hollands kanaal mooie baarzen aan de schubben komen. Voor mij is dit vooral een zomer aangelegenheid, aangezien ik in winter meestal achter de snoek aan zit. Waar snoek in de zomer wat minder actief is op de warme dagen, laten de baarzen zich niet uit het veld slaan door een beetje hitte. Die blijven gewoon eten.

Een paar uurtjes vissen na het werk

Na het werk even een paar uurtjes door de stad struinen en met kleine plugjes, spinners, shads of streamers alle bruggetjes, muurtjes, bootjes en hoekjes uitpeuteren. Zo vang je in een paar uur zonder problemen twintig tot dertig baarzen. Het overgrote deel van wat je vangt met baars vissen in de stad komt dan niet boven de 20 centimeter maar die dikke zitten er ook tussen.

Vis stropers?

Nu valt het me wel op dat vooral de afgelopen zomer het formaat wat terug is gelopen en dan maak ik me wel een beetje zorgen. Ik hoop natuurlijk dat het mijn viskunst is maar vrees voor het alternatief. Ik zie de laatste tijd ook steeds vaker mensen langs het kanaal vissen met veel te zweer materiaal, die alles wat ze vangen in een zak stoppen. Zou dat echt zo’n impact hebben? Ik weet het niet, het doet me wel pijn als ik een mooie snoek, snoekbaars of baars in een zwarte lijkenzak (vuilniszak) zie verdwijnen.

Materiaal voor baars vissen

Je kunt natuurlijk op 1001 manieren op baars vissen in de stad. Maar ik gebruik meestal een lichte spinhengel 5-10 gram met een 1000 serie molentje, waarmee ik shads over de bodem vis of kleine plugjes door het oppervlakte. Net waar ze zitten natuurlijk. Met de dropshot kan ook perfect werken. Op het moment dat je weet waar ze zitten, kun je met de dropshot techniek heel secuur een stek afvissen en pak makkelijk meerdere baarzen uit dezelfde school. En willen ze even niet bijten, probeer dan eens een levende worm aan de dropshot. Succes gegarandeerd! Lees hier meer tips voor baars vissen.

Vliegenhengel kan ook

Ook een leuke techniek is met de vliegenhengel op baars vissen. Ik pak meestal de #6 vliegenhengel met een 6 ips sinktip lijn. Deze manier is ook zeer effectief en levert altijd vis op. Nadeel van de vliegenhengel in de stad is dat je altijd op je hoede moet zijn dat je geen winkelaars in het oor haakt.

Leuke bijvangsten

Wanneer ik vis op baarzen in de stad, gebruik ik altijd een 40/100 fluorocarbon voorslag. Waarom? Het stikt er ook van de snoek. En zeker in de zomer zijn die niet vies van een 5 centimeter lange, op speltaas lijkende, shad. Vis je zonder fluorocarbon, met alleen gevlochten lijn, dan moet je wel mazzel hebben om de snoek binnen te halen. Met de fluorocarbon heb ik nog nooit een snoek verspeelt en laten we wel wezen, je wil ook geen snoek terug sturen naar het diepe met een shad en een stuk lijn in zijn bek. Naast snoek vang je, zeker met de shad, ook regelmatig snoekbaars. Prachtige vissen en echt een leuke bijvangst. Zeker als er wat gewicht aan zit.

snoekbaars in de stad
baars vissen in de stad

Ga zelf baarzen vangen

Ik zou zeggen, probeer het zelf ook eens. Het mooie van baarzen is dat ze in elk type water voorkomen en iedereen er dus op kan vissen. Je hebt weinig materiaal nodig en het is niet moeilijk. Dus echt een perfecte vis voor beginnende kunstaas vissers.

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook eens
Close
Back to top button