Snoek tipsVis Tips

Snoeken in de polder TIPS

Snoeken in de polder tips

Je gaat snoeken in de polder maar die ellenlange sloten laten niets los over waar die snoek nou precies verstopt ligt. Het kan soms frustrerend werken als je niet weet waar je je kunstaasaasje heen moet werpen maar dat hoeft helemaal niet. Polders zijn namelijk alles behalve eentonige sloten als je goed kijkt.

Waar moet je beginnen?

Wanneer je in de polder vist op snoek werkt het eigenlijk net als alle andere stekken. Zoek naar oneffenheden, versmallingen en beschutte plekken. Waar kan de snoek zijn prooi opwachten en belangrijk ook waar zwemt de prooi? Als je bijvoorbeeld een lange rechte sloot hebt, zie je toch vaak op verschillende plekken plompen bladeren (voorjaar en zomer), rietkragen of paaltjes in het water. Daar moet je zijn. Niet dat er geen snoek in het midden van de sloot ligt maar het gebeurd mij vaker wel dan niet, dat de snoek onder kant vandaan komt om je langs zwemmende kunstaas te pakken. Soms zelfs vlak voor je voeten.

Het mooiste is als het water helder is. De snoek is vooral een zichtjager dus zal in helder water beter tot zijn recht komen. Ze zitten ook in het troebele donkere water maar mijn ervaring is dat helder water beter vele malen beter is. Zeker wanneer je vist met kunstaas.

We kennen allemaal die smalle ondiepe slootjes waarvan je denkt dat er toch niets zit. Die moet je vooral niet overslaan. Ik heb snoeken van 90cm+ uit slootjes gehaald waar net aan 20cm water stond. Ze zitten er echt.

Ga je meer in en om dorpjes vissen, dan heb je vaak ook bruggetjes, kleine sluisjes, duikers en palen in het water. Ook zijn er vaak van die sloten waar veel bootjes in liggen. Allemaal goede plekken om de snoek op te zoeken.

Waarmee moet ik vissen?

De poldersloten zijn vaak ondiep en in de zomer ook nog eens vol planten. Ga dus niet met grote diep lopende pluggen vissen, want dan ben je meer sla aan het harken dan aan het vissen. Ondiep lopende swimbaits, kleine jerkbaits en pluggen zijn goede kunstaasjes dan. In de zomer ben ik groot fan van spinnerbaits en kikkers. Die kun je mooi over of door de planten heen vissen en laat dat nu net zijn waar de snoek zich verstopt.

Vis je in dressuur water waar al veel gevist wordt, dan zijn die toppers als de BBZ, de screaming devil of de Pikefighter niet altijd de beste keuze. Die heeft iedereen immers in zijn koffer zitten. Probeer dan eens een streamer. Indien de juiste materialen gebruikt worden of je verzwaard ze een beetje zijn ze prima met de spinhengel te werpen in de smalle sloten en je kunt ze extreem langzaam vissen. Dat kan zomaar het verschil maken tussen vangen en niet vangen. Je kunt ze gemakkelijk zelf maken maar er zijn er ook legio te koop op internet die prima werken. Ikzelf het 2 dozen streamers. 1 voor de vliegenhengel en 1 voor de spinhengel. De streamer heeft mij meer dan eens geholpen een snoekloze dag om te toveren in een topdag met mooie vissen voor de lens.

 

Wanneer vis je in de Polder?

Hier zijn eigenlijk geen andere regels dan elders. Hou je aan de gesloten tijd en verder een beetje wind (niet uit het oosten), bewolkt, en vooral niet te warm. Dat zijn wat mij betreft vereisten voor een mooie dag. De rest is aan jou.

joost

Ik ben een fervent roofvisser, altijd al geweest. Sinds de eerste keer dat ik mee ging snoeken met mijn vader zit het roofvissen mij in het bloed.

Gerelateerde artikelen

Back to top button